Bölcsi vagy nem?

 2011.07.12. 23:42

A kisgyerekeknek már viszonylag korai életkortól lehetõségük van közösségbe menni, ha a szülõk is így akarják. Tudjuk, hogy a bölcsõde akár 9 hónapos kortól fogadja a gyerekeket, amíg át nem kerülhetnek az óvodába, ami pedig 3 év után történik. De a két intézmény között nagy különbség van, annak ellenére, hogy mintegy folytatólagosan követik egymást. A gyerekek is sokat változnak ez alatt a 3 év alatt. Nézzük is meg, hogy mi jellemzõ a picikre, akik bölcsis korúak.
Ha Freud-ot akarjuk emlegetni, akkor a legfontosabb történés ebben az idõszakban, hogy elkezd fontossá válni a szobatisztaság kérdése. A gyerek számára örömforrást jelent, hogy kakil, és elég nagy hangsúly is tevõdik arra, hogy ezt mikor csinálja, hol csinálja, hogyan csinálja, és egyre jobban próbálják a szülõk és más felnõttek bizonyos szabályok közé terelni ezt a cselekvést. Az analitikusok szerint szimbolikusan ez az örömforrás a felnõtt korban is meg tud maradni, mint például zsugoriság, kapzsiság, vagy túlzott rendmánia illetve rendetlenség képében, amennyiben nem megfelelõen zárul ez az idõszak. Erickson kicsit tovább vitte a gondolatot, és szerinte a produktum, az alkotás van a fõ központban, így a gyerek ebben az idõszakban képes az autonómiát megélni, ellenkezõ esetben negatív érzések, mint kétségbeesés jelenik meg hosszú távon. Azt is megfigyelhetjük ebben a korszakban, hogy a gyerekek ambivalensen, vagyis szélsõségesen változóan viszonyulnak anyukájukhoz. Mahler ezt a szakaszt az újraközeledésnek nevezte el, ugyanis a gyerekek itt kezdik el megélni az autonómiájukat is, és dacolnak az egyedül cselekvéshez, de eközben szoronganak is, mert megélik, hogy kicsik, az anyukától különálló személyek, és szükségük van az anyukára (szülõre) az élethez. Így egyik részrõl nem engedik, hogy helyette csináljanak meg bármit, más részrõl viszont igénylik, hogy az anyuka/apuka/gondozó a rendelkezésükre álljon.
Ha ezeket a fejlõdési lépcsõket nézzük, akkor jogosan jutunk arra következtetésre, hogy a gyereknek igazából jobb lenne, ha mellette tudna maradni az anyuka, vagy olyan gondozó, aki közel áll hozzá. Hiszen kötõdik már, vágyik támogatásra, de az önállóságának próbálgatása miatt rapszodikusan, azaz mindig rendelkezésre kellene állni, hogy pont akkor, amikor szükség van az anyukára, akkor ott legyen. Na de…
Több nehezítõ tényezõ is beleszól a nevelésbe. Nézzük elõször is a kistesó témát. Gyakran fordul elõ, hogy pont ebben az életkorban születik a második/harmadik gyerek, hiszen praktikus, hogy ne legyen túl sok év a tesók között, és még úgyis otthon van az anyuka a nagyobbikkal. Ilyen esetben hasonlót él meg a gyerek, mint amit a bölcsõdében megélhet, hogy az anyukája nem tud ott lenni, amikor szüksége van rá. Ezt a helyzetet fel lehet oldani azzal a lehetõséggel, hogy találnak egy olyan idõpontot, ami a nagyobbik gyereké, hogy az újraközeledést megélhesse, míg a nap többi részében az önállóságot gyakorolja.
Másik nehezítõ tényezõ a munka. Kevesen tehetik meg, hogy csak úgy otthon maradnak a kicsivel, és kihagyják a bölcsit. És ez ellen nem is tudok, nem is akarok semmilyen érvet felhozni.
Összességében láthatjuk, hogy jó az, ha otthon maradhat minél többet a gyerek a gondozójával, hiszen a fejlõdésében ez segíti. A társas igénye kicsit késõbb, olyan 3 év körül jelenik meg, tehát ha õt kérdeznénk, akkor elég lenne az ovi. De a gyerekek hihetetlen rugalmas lények. Jó, ha vigyázunk a lelkükre, fejlõdésükre, mert ez a dolgunk, de nem egy bölcsin fog múlni a dolog. Ha jó kapcsolata van az anyukával/apukával, akkor nem fog nehézséget okozni, hogy a bölcsõdében kell lennie a héten. Hiszen lehet, hogy pont ezzel lesz minõségi a kapcsolata szülõkkel, mert így az az idõ csak az övéké.  Ezért fordulhat elõ, hogy olyan esetben is tud pozitív hatása lenni a bölcsõdének, mikor az anyuka otthon van a kisebbel:
Nézzük elõször is a kistesó témát. Gyakran fordul elõ, hogy pont ebben az életkorban születik a második/harmadik gyerek, hiszen praktikus, hogy ne legyen túl sok év a tesók között, és még úgyis otthon van az anyuka a nagyobbikkal. Ilyen esetben hasonlót él meg a gyerek, mint amit a bölcsõdében megélhet, hogy az anyukája nem tud ott lenni, amikor szüksége van rá. Ezt a helyzetet fel lehet oldani azzal a lehetõséggel, hogy találnak egy olyan idõpontot, ami a nagyobbik gyereké, hogy az újraközeledést megélhesse, míg a nap többi részében az önállóságot gyakorolja.
Másik nehezítõ tényezõ a munka. Kevesen tehetik meg, hogy csak úgy otthon maradnak a kicsivel, és kihagyják a bölcsit. És ez ellen nem is tudok, nem is akarok semmilyen érvet felhozni.
Összességében láthatjuk, hogy jó az, ha otthon maradhat minél többet a gyerek a gondozójával, hiszen a fejlõdésében ez segíti. A társas igénye kicsit késõbb, olyan 3 év körül jelenik meg, tehát ha õt kérdeznénk, akkor elég lenne az ovi. De a gyerekek hihetetlen rugalmas lények. Jó, ha vigyázunk a lelkükre, fejlõdésükre, mert ez a dolgunk, de nem egy bölcsin fog múlni a dolog. Ha jó kapcsolata van az anyukával/apukával, akkor nem fog nehézséget okozni, hogy a bölcsõdében kell lennie a héten. Hiszen lehet, hogy pont ezzel lesz minõségi a kapcsolata szülõkkel, mert így az az idõ csak az övéké. Ezért fordulhat elõ, hogy olyan esetben is tud pozitív hatása lenni a bölcsõdének, mikor az anyuka otthon van a kisebbel: kipihentebb lesz, mikor a nagyobb is ott van, és jobban oda tud figyelni rá, erõsödik a kötõdés köztük.
Ha amellett döntenek, hogy bölcsõdébe kerül a gyermek, akkor azért mindenképpen szánjanak megfelelõ idõt arra, hogy megnézik a helyet, megnézik a dadusokat. Hiszen ebben a korszakban nagyon fontos, hogy megfelelõ kötõdés tudjon kialakulni az ott levõ személyekkel, hogy tudjanak hozzá fordulni. Bár a bölcsõde elsõsorban arra van kialakítva, hogy megfelelõ ellátás mellett felügyeljenek a gyerekekre, fontos az is, hogy jól érezzék ott magukat. Erre a leghitelesebb visszajelzés a gyerekektõl jöhet…nem viccelek, érdemes megnézni, hogy az ott levõ gyerekek mosolyognak, önfeledten játszanak, vagy inkább elvonulnak, sírnak. Illetve erre a helyzetre hogyan reagálnak a dadus nénik: nem veszik figyelembe, elutasítják, vagy szeretõ, megértõ, gondoskodó módon megnyugtatják. Biztos vagyok benne, hogy tudnak olyan helyet találni, ahol jó szívvel ott tudják hagyni gyermeküket, hogy a délutáni és esti együttlétek még nagyobb örömöt adjanak mindannyiuknak.

Címkék: közösség szülő kisgyerek testvér otthon szobatisztaság bölcsőde 3 év

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekmosoly.blog.hu/api/trackback/id/tr703074801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása